Village Partenaire: het hart van innovatie in kringloopeconomie in Brussel

Gevestigd in Sint-Gillis, in het hart van een van de meest diverse gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, ontvangt en coacht Village Partenaire al bijna tien jaar projectontwikkelaars. Daarbij spitsen ze zich toe op de economie vanuit het oogpunt van duurzame ontwikkeling.

Village Partenaire en duurzaam ondernemerschap

Een kippenkweker, compostbakken en een aquaponics-eenheid? Nee, u droomt niet: bevindt zich wel degelijk in een bedrijvencentrum. Wel, niet zomaar een. Christophe Van Pelt, directeur van Village Partenaire, legt uit: “Het verhaal begon met de opening van een loket voor lokale economie, gespecialiseerd in duurzaam ondernemen. Het avontuur nam nadien een andere wending met de opening van een bedrijvencentrum gefocust op duurzame ontwikkeling. Daarvan werd het milieubeleid toevertrouwd aan een milieuadviseur, die specifiek werd aangeduid voor deze missie.”

Dankzij dit eigen karakter kon Village Partenaire verschillende opdrachten tot een goed einde brengen. “Dankzij het Brussels Waste Network, waarmee wij vooral vorig jaar hebben samengewerkt, hielp ons centrum zijn bedrijven met een beter beheer van het geproduceerde afval. Daarbij kwamen extra inspan ingen voor de afvalstoffen met de grootste milieu-impact. Onlangs vroegen wij aan de bedrijven in ons centrum om met suggesties te komen via een ideeënwedstrijd.” Een interessant initiatief, aangezien er in de Village ongeveer 90 mensen werken verspreid over 35 bedrijven.

Krachtige boodschap

Op structureel vlak werkt de Village Partenaire volgens vier richtlijnen die het dagelijkse denkproces aansturen. Eén: lokale privé-initiatieven steunen dankzij het onderbrengen van start-ups en de begeleiding van projectonwtikkelaars. Twee: het sociaaleconomisch weefsel in laag Sint-Gillis nieuw leven inblazen en economisch winstgevende projecten aantrekken. Drie: een loket voor de lokale buurteconomie bieden. En vier: duurzame ondernemingsprojecten helpen op poten te zetten die, indien nodig, ook binnen haar vier muren een plaatsje krijgen.

Naast de communicatie om de in het centrum gevestigde bedrijven aan te lokken, tracht het kleine team van Village Partenaire zijn duurzaamheidsmotto over te geven aan al wie een beroep doet op de begeleidingsstructuur of ter plaatse komt voor een bepaalde klant of leverancier. Christophe Van Pelt legt uit: “Wij doen het nodige om de boodschap overtuigend over te brengen. De bescherming van het milieu is steeds op de achtergrond aanwezig, welke activiteiten we ook organiseren.” De opdracht die de Village Partenaire wil volbrengen zorgt ook voor het ontstaan van relaties tussen de bedrijven die in het centrum zijn gevestigd, dankzij het opzetten van samenwerkingsverbanden: “Dit is bijvoorbeeld het geval bij Enesta, een studiebureau gespecialiseerd in energetische ontwerpen, speciale technieken en stabiliteit, dat samenwerkt met het duurzame communicatiebureau Freeman & Greenwood, waarbij de eerste zich focust op de technische aspecten van energiebesparingen en de tweede op de communicatie rond dit zeer specifieke thema.”

Stedelijke voedselproductie

Village Partenaire onderscheidt zich ook dankzij haar deskundigheid die zij ontwikkelde op het vlak van stedelijke voedselproductie. “Sinds drie jaar zijn onze kelders ingericht voor landbouw- en voedingsproductie. Wij bieden daar onderdak aan Little Food, Le Champignon de Bruxelles en meerdere andere projecten werkzaam in de nichemarkt van duurzame voeding. Deze projecten werden hier ondergebracht, om zich later eventueel ergens anders verder te ontwikkelen. Wij doen dienst als incubator. Het is dus de bedoeling dat wij mensen hier hun businessmodel laten uittesten, zodat ze zich later elders kunnen ontwikkelen.”

Wat de voedingssector betreft, is Christophe Van Pelt trouwens bijzonder trots om de aquaponics-installatie van Village Partenaire te kunnen voorstellen. Die krijgt zelfs bezoekers vanuit heel Europa. Wat brengt de toekomst? Het bedrijvencentrum wil aan een steeds groter aantal projectdragers de mogelijkheid bieden om in het kielzog te varen van een innoverende en duurzame economische groei, met alle waarden van dien en de toegevoegde waarde die eruit voortvloeit. Dit wensen wij Village Partenaire in elk geval toe voor 2018.

info : www.villagepartenaire.be